Heb je iets positiefs te zeggen over Rebel Architect? Mail het ons via redactie[at]rebelarchitect.be !

De bouw, een wereld an sich. Een kat vindt er haar jongen niet in terug. Regels, prijzen, negatieve perceptie, complexiteit, aannemers waar men kop noch staart aan krijgt, politici met grote uitspraken te pas en te onpas ook. Inzet van energie, milieu, mobiliteit. De bouw, hét strijdtoneel van de gemiddelde Vlaming. En daar staat hij/zij dan. Aan de rand. Soms meewarend. Verbaasd. Verbijsterd. Afkeurend en hoofdschuddend. En ondertussen weet de klant het ook allemaal beter. Althans dat denkt hij. Heeft hij/zij het hier allemaal voor gedaan? Is this it? Hij/zij? De architect. Staat er vaak bij en kijkt ernaar. Zwijgend. Want wil niemand voor het hoofd stoten. De bouwvergunning voor de klant niet in het gedrang brengen weet u wel. En dus ploegt hij/zij voort. De shitload van bovenaf torsend. De facturen moeten immers betaald worden weet u wel. En dus ploegt hij/zij voort. Een stem heeft hij/zij nodig. Iemand die de waanzin kenbaar maakt. De vinger op de wonden legt. Ver weg van de politiek. Van platgetreden paden. Humor. Want dat is nodig. Kritiek. Onontbeerlijk. Comics? Want hij/zij houdt wel van tekentalent. Arch Maaik. Het ligt voor de hand. Meer Arch Maaik. Een stem. Kritisch. Kwinkslag. Vlijmscherp. Aan de boom schuddend. Hij/zij knikt instemmend. Ja. Dat is nodig. Dringend. Meer.

Vincent Van Den Broecke, architect-zaakvoerder Blanco Architecten, Hoeilaart, België
Plaatsvervangend Lid van de Nationale Raad van de Orde van Architecten.
Raadslid van de Provinciale Raad Vlaams-Brabant & Brussel.

 

“Een verrassend en grappig tijdschrift om te lezen! Ik vind het super dat er eens op een luchtige manier naar architectuur en de bouwpraktijk kan gekeken worden, zonder schroom.
Grappig ook hoe je met woordspelingen werkt. Elke pagina in een andere kleur en uitgewerkt rond een ander thema / onderwerp, maakt het verrassend en zorgt voor voldoende afwisseling in het geheel. Fijn hoe je Archibald steeds opnieuw in een andere vorm tot leven brengt, echt leuk Mike! Ik wens je heel veel succes met dit project!”

Els De Smedt, architecte, Antwerpen

"Eindelijk eens een tijdschrift dat de andere kant van het architecturale leven laat zien, met z'n grote en kleine herkenbare frustraties. Allemaal met herkenbare figuren, zoals arch. Zelfs actuele problemen, zoals de betonstop, worden aangepakt.”

Natacha Van de Peer, architecte, architectuurgids en zaakvoerder Archixplore

"Een architect breng je niet makkelijk aan het lachen.”

Deze wat misantrope woorden komen uit ‘vOlOp bOb’, een boekje met citaten van eminent architect-bouwmeester bOb Van Reeth. bOb zelf is eerder goedlachs in de juiste kring maar maakt met zijn volzin wel een punt over zijn confraters. Architecten zijn immers sterker in zelfverdediging dan in zelfrelativering en dan valt er meestal minder te lachen. Tenzij …

Tenzij een puntig tekenaar een volbloed architect plaatst in het dagelijks decor van zijn mediocre milieu, bevolkt door de onwetende klant, de materialistische aannemer, de kortdenkende promotor en andere ambassadeurs van de clichés uit de ontwerp- en bouwwereld. Die wereld wordt dan de speelkamer van Maaik en het universum van Archibald, de karikaturale oerarchitect, het eeuwige prototype, dat God eigenhandig op de achtste dag, na een etmaal rusten, moet geschapen hebben.

Wie met die situatiehumor niet kan lachen moet dit euvel niet verhalen op zijn of haar eventuele architect. Hij of zij is dan gewoon een triestige plant.”

Filip Canfyn, ingenieur-architect, directeur stadsplanning en -ontwikkeling Stad Kortrijk, onafhankelijk expert voor de Vlaamse Regering in de Vlaamse Woonraad

“Maaik studeerde ooit af als architect, liep stages en was later betrokken bij overheidsprojecten alsook privéopdrachten.

Een normale gang van zaken zou je denken maar in zijn hersenen moet er een plaats zijn waar hij constant worstelt met het wel en wee in de architectuurwereld.

Sterker dan de zin om ideeën volume te geven, bleek zijn bezorgdheid om al diegene die hierbij betrokken zijn. Hij gelooft in de missie architectuur op een eigen manier aan de wereld te tonen: zijn uitzonderlijke kwaliteiten als cartoonist en zijn welgerichte zin voor humor lieten een “Archibald “ en zijn lotgenoten geboren worden.

Het stroomt uit hem: cartoons, publicaties, spreekbeurten, zijn zienswijzen op de alledaagse gebeurtenissen in de architectuur volgen elkaar ononderbroken op.

Soms onomwonden op de man af, dan weer dromerig, vrijzinnig en onverwacht, stuurt Maaik fijne en intellectuele humor op je af.

Zijn verhalen en tekeningen laten de hardere kanten van de architectuur zachtjes oplossen, verplaatst ons perspectief en schept de nodige pauzes om terug te ademen. Thanks Rebel”

Peter Verbraeken, architect

Humor en architectuur samenbrengen. Dat is niet iedereen gegeven. In zijn nieuw tijdschrift slaagt arch. Maaik er in om uiterst reële werkelijkheden via zelfspot in de kijker te brengen. En dankzij een jarenlange ervaring met comics de samenleving steeds nauwkeuriger te doorlichten. Om met de lach als wapen de schijnbare paradijzen die de architect voor zichzelf construeert aan de kaak te stellen. De ironische lach ook als symbool voor het gevecht tegen bekrompenheid en onrechtvaardigheid. Dat de geschiedenis van de toekomstige architectuur hier een stevig fundament mag vinden !

Ann Vansevenant, Architectuurfilosoof, Brussel

‘Rebel-architect’ is een knipoog naar de ‘Architectuur’ en een kritisch-humoristische kijk op het bouwgebeuren van vandaag. Niet alleen wordt daarbij een karikatuur van de architect opgevoerd maar ook al de andere personen die bij het bouwgebeuren betrokken zijn; niet in het minst de administratie en zijn regelgeving, welke in hun ‘hemdje’ gezet worden…

De gevolgen van deze toestand leidt onvermijdelijk tot de pronkerige, potsierlijke en banale hedendaagse architectuur waarvoor de ‘kunstcritici’ in aanbidding op de knieën neervallen…

Veel succes en doe zo voort!

Gust Wouters, architect

Beste Maaik,

Ik was blij je magazine in preview te mogen lezen.
Op een slinkse manier weet je onze dagdagelijkse archi-absurditeiten te detecteren en uit te vergroten.
Het leven door een strak zwart le corbusier-montuur i.p.v. een roze bril.
Meer van dat!

Hans Janssen, ir. architect - partner 8 office

Het magazine Rebel Architect steekt de draak met de bouwwereld en de actualiteit.
De indeling van het magazine en gebruik van korte sketches maakt het geschikt als vlot en leuk leesvoer tussendoor.
De gebeurtenissen van de ontwerper, gemengd met een vleugje actualiteit, maakt het geheel herkenbaar en hilarisch.

Michael Vanhove, Consulent techniek – Openbare verlichting Stad Antwerpen

Maaik en Eva, een koppel met talent dat erin geslaagd is iets unieks en geniaals neer te zetten! Rebel architect is een frisse storm in een hoop stof. Eindelijk wat zuurstof in de saaie wereld van de architectuur. Eindelijk wat humor en boeiende lectuur. Hopelijk gaan jullie lang jullie creatieve pennen op ons loslaten!


Amaury De Cocquéau, architect, Gent

Ik vind de manier waarop je schrijft knap. Zelfs met een beetje ironie hier en daar merk ik. Heerlijk! Innovatief, creatief maar toch herkenbaar. Keep up the good work en trek deze lijn door. Love it!


Sven Lenaers, Marketeer @ LednLux, Houthalen