REBEL ARCHITECT is het satirische, humoristische crossmediale vervolg op de populaire architectuurstrip “arch.” die auteur en architect Mike Hermans in 2004 begon toen hij ook als cartoonist werkte voor kranten en tijdschriften. Ondertussen wordt de strip wereldwijd gepubliceerd in architectuurmedia in tal van talen.

REBEL ARCHITECT brengt via een uniek kanaal humor, satire en entertainment voor de bouw gekruid met informatie.

REBEL ARCHITECT zet de bouwprofessional ontspannen in zijn zetel, laat hem in de eerste plaats genieten van bouwgerelateerde entertainment en wijst hem daarna door naar de desbetreffende informatie.

DE STRIP

“arch.” is een strip over het leven van architect Archibald en zijn dagelijks gevecht met zijn collega’s, werknemers, klanten, aannemers, ambtenaren, consultants, critici en andere mensen die betrokken zijn bij het ontwerp- en bouwproces.

Archibald heeft een architectenbureau samen met zijn partner en ingenieur, Gerald. Terwijl Archibald eerder een visionair en een dromer is met een lichte neiging tot idealistisch en egocentrisch gedrag is Gerald eerder de rationele die zijn voeten op de grond houdt.

In hun kantoor werken, naast andere medewerkers, ook de uitgebuite stagiair Ralph, een enggeestige IT-specialist John en een vreemde Aziatische maquettebouwer die luistert naar de naam Mr. Shan.

Archibald is getrouwd met Charlotte, een succesvolle advocate die haar job heeft opgezegd om Archibalds administratieve chaos op te ruimen. Ze hebben samen twee kinderen: Archie, zijn zesjarig zoontje die de beste architect ter wereld wil worden en Charly, zijn betweterige tienjarige dochter die een grote minachting heeft voor alles wat met kunst te maken heeft.

PUBLICATIES

De strip wordt wereldwijd gepubliceerd in architectuurmedia in een tiental talen. Na het uitgeven van een zevental collectieboeken in eigen beheer worden sinds 2015 alle collectieboeken uitgegeven en wereldwijd verdeeld door de Berlijnse architectuuruitgeverij DOM Publishers. De boeken zijn reeds verschenen in de volgende talen: Engels, frans, duits, italiaans, russisch en japans.

DE AUTEUR

Mike Hermans (°Antwerpen, 25 maart 1971), pseudoniem Maaik, is architect van opleiding. Hij studeerde architectuur aan het Hoger Instituut voor Architectuur-wetenschappen Henry van de Velde in Antwerpen, een studie waarvan tekenen een elementair onderdeel is. Bij de visualisering van ideeën zijn figuren een middel voor het aangeven van menselijke proporties. Die figuren begonnen te evolueren van decoratieve elementen naar stripfiguren. De cartoonist begon te ontwaken. Een tekstballonnetje hier en daar volstond om de humoristische wereld van Maaik te creëren. De uitwerking van inspiratie kreeg een vervolg in diverse figuurtjes, cartoons,...

In 1997 studeerde hij af en ging hij voltijds aan het werk als architect. Op het einde van datzelfde jaar begon hij ook te werken als cartoonist voor de krant Het Nieuwsblad. Toen hij teveel werk kreeg als cartoonist hield hij het als architect voor bekeken. Er was trouwens veel te weinig tijd voor het creatieve werk. Hij voelde zich beperkt door de stapels administratie en de eindeloze discussies met klanten en aannemers. Hij besefte gaandeweg dat hij nooit echt de tijd zou krijgen om zijn ideeën rond architectuur vorm te geven. Zijn passie voor achitectuur zet hij verder in de strip, artikels, het webplatform, het tijdschrift, de animaties, de show… Archibald is de enige architect die hij nog wil zijn.

PARTNER

Eva Koninckx (°Antwerpen 1972) is Maaiks lieftallige vrouwtje en zijn partner in humor-misdaad sinds het prille begin. Zonder haar zou de strip niet bestaan.

Ze is mee de drijvende kracht achter de schermen en leidt alles mee in goede banen. Ze schrijft en bedenkt mee voor de verschillende aspecten van Rebel Architect.

Ze is grafisch vormgeefster, illustratrice, keramiste, 2D-animatrice en CAD designer.

PERSONAGES

ARCHIBALD, de architect
Archibald, altijd gekleed in een zwart kostuum, is een romantische architect, een dromer die architectuur zeer ernstig neemt. Hij is een man met visie. Deze visie wordt niet altijd gedeeld door anderen. Hij is een man van oude waarden zoals potlood, papier en z’n tekentafel. Archibald heeft een zekere kijk op het materiële leven die je aanzet tot nadenken.

GERALD, de ingenieur
Gerald is ingenieur, buurman, collega en trouwe vriend van Archibald. In tegenstelling tot Archibald is Gerald een rationeel man. Zijn voornaamste taak is dan ook om Archibald met beide voeten op de grond te houden.

FRED, de aannemer
Fred is de man die Archibalds ideeën in de praktijk moet omzetten. Hij is praktisch ingesteld en heeft een hekel aan architecten met onrealistische eisen. Het is niet te verwonderen dat hij regelmatig in de clinch ligt met Archibald.

RALPH, de stagiair
De stagiair, pas afgestudeerd, onervaren en supergemotiveerd, wordt op het bureau van Archibald uitgebuit en geconfronteerd met de harde realiteit van de bouwwereld: een duidelijk generatieverschil met zijn stagemeester Archibald, wat al eens voor de nodige spanningen zorgt.

MR. SHAN, de maquettebouwer
De beste maquettebouwer ter wereld. Gespecialiseerd in karton bouwt hij alles na op elke schaal. Zijn precisiemes is als de degen van een musketier. Zijn oosterse origine verrraad een vroegere carriere als origami-artiest.

JOHN, de CAD-manager
Binnen het bureau van Archibald is John verantwoordelijk voor alle hard- en software. Je kan je wel inbeelden hoe zwaar z’n job is als je weet dat Archibald een hekel aan computer heeft. John een echte specialist op z’n gebied; een echte computer nerd dat elk bedrijf nodig heeft maar niemand eigenlijk wil.

FRANK, de projectontwikkelaar
Frank heeft als ontwikkelaar geen enkele interesse in architectuur. Hij wil alleen maar geld verdienen met het bouwen van projecten, of ze nu mooi of lelijk zijn. Omdat Archibald nooit genoeg werk heeft en er brood op de plank moet komen is hij verplicht om voor deze bouwduivel te werken.

JULIUS, de bouwheer
Voor Archibald zijn klanten een noodzakelijk kwaad. Het liefst zou hij bouwen zonder. Voor Julius is alles is te duur. Hij wil continu aanpassingen en begrijpt niets van Archibald’s theorieën. Voor hem is elk huis hetzelfde, namelijk zijn ouderlijk huis en zo wil hij ook het liefst bouwen. Standaard is zijn leidmotie

MARIA, de vrouw van de bouwheer
Van dezelfde volkse origine als haar man, alleen een paar graden erger. Zegt alleen maar overbodige dingen naast de kwestie. Voor Archibald is een klant al erg, laat staan een aanhangsel.

GEORGE, de stedebouwkundig ambtenaar
George is liever lui dan moe, traag, ideaal in het vertragen van dossiers, onlogisch qua redeneren, kent niets van bouwen en architectuur (hij is overgeplaatst van een andere dienst) en weet alles beter. Kortom de doorsnee stedebouwkundige ambtenaar en een doorn in het oog van Archibald.

CHARLOTTE, de vrouw van Archibald
Charlotte, Archibalds vrouw en advocate aan de balie, weerlegt tot Archibalds ergernis steeds diens theorieën over architectuur. ze is dan ook een vrouw die leeft volgens de kleine lettertjes. Geen detail, bouwkundig of niet, gaat onopgemerkt aan haar voorbij.

GOD, zichzelf
God is de opperarchitect. Hij heeft de wereld gecreëerd in 7 dagen, maar niet helemaal volgens Archibalds architecturale inzichten. Hij gaat regelmatig op bezoek bij God en klaagt over de wereld die hij gecreëerd heeft. Archibalds levensmissie is om het werk van God te verbeteren en af te maken.

DE MAQUETTE, het ontwerp
De maquette is de belichaming van Archibalds architecturale concepten. Met een sterk eigen willetje wil het deelnemen in de architecturale queestewaarin hij niet alleen Archibald in twijfel trekt maar ook zichzelf.

ARCHIE, de zoon van Archibald
Archie wil alles zijn wat zijn vader is maar dan tien keer beter. Van kleinsaf geobsedeerd door architectuur heeft hij maar 1 doel: de beste architect ter wereld worden.

GERRY, de zoon van Gerald
Alhoewel hij hem niet altijd begrijpt is hij de boezemvriend van Archie. Ze hebben een geheim pact gesloten waarin ze beslist hebben om het samen ooit te gaan maken in de bouwwereld.